A szelídgesztenye olyan, mint egy karácsonyi tündér
Sütve, főzve? Ne gondold, hogy mindössze ennyiről van szó! Hallottál már a szelídgesztenye mézről? És sörről? Ha nem, akkor még nem jártál Korzikán. És ettél már a Limoges környéki erdők hatalmas terméseiből?
Sült gesztenye
Legtöbben az adventi árusoktól vásárolnak picinyke papírzacskóban gesztenyét aranyáron, amiben jobb esetben néhány szem csodálatos, ízű egészséges gesztenye csücsül.
Az otthoni elkészítésnél is jobb szeretjük a nagyobb szemeket, mert hogy kevésbé babrás a kezelése. A beáztatott szemeket kereszt alakba bevágom majd a sütőpapíron a sütőbe csúsztatom. 180 °C-on 20-25 percig sütöm. 10 percre konyharuhába csomagolom, hogy a gőzben felpuhuljon a kemény és puha barna héja. Kezdődhet a nassolás!
Főtt gesztenye
Hideg vízbe áztatom a szemeket, és amelyik feljön a víz tetejére kiesik a versenyből, mert kukacos. Van, aki néhány órára vagy egy éjszakára is beáztatja. A gömbölyű felükön keresztet rajzolva bevágom a héjat, és a felhasználás szerint enyhén sós vízben vagy húslevesben főzöm puhára.
Amikor kihűlt, meg kell szabadítani a kemény és alatta a puha kabátkájától. Akárcsak a diónál, itt is hajlamosak kis betüremkedések nőni, amelyeket bizony érdemes kivenni.
Gesztenyepüré
A legegyszerűbb az ABC hűtőpultjához fáradni és onnan kiemelni néhány aranysárga kocka pürét. Érdemes elolvasni az összetevőket, mert a legtöbb ízesített. Attól függően, hogy mire használod, választhatod ezt vagy a natúr változatot.
Ha otthon készítem el, akkor 1 kg gesztenyét, 1 kávéskanál sós vízben forrástól számítva kb. 10 percig főzöm. Hámozás után 50 g cukorból, 1 rúd vaníliával ízesített 1 liter tejben puhára főzöm. Ez kb. 30-40 perces művelet. Amikor kész, a folyadék eltűnik. Jöhet a krumplinyomó és 1/2 dl rum vagy aroma. Ezzel is kicsit összenyomom és hűtőbe teszem. Kész!
Gesztenye köretnek
Nagyon mutatós és finom, ha bizonyos köreteket is sült gesztenyéből készítünk. Ilyenkor a recept szerint egészben vagy püréként használjuk fel. Van, aki borban főzi meg, és kóstoltam már ilyen borban főtt gesztenyét Unicumhoz is. Valami hihetetlen kompozíció!
Gesztenyelekvár
Aki teheti kóstolja meg az olaszok és a franciák gesztenyelekvárját. A franciáké talán kissé édeskésebb változat.
Gesztenye, mint első étele a babának
A gesztenye a babák első ételei között is szerepel. Egyes ABC-k mélyhűtőjében lehet találni adalékmentes gesztenyepürét. Nekik ezt kell választani, és ezzel dúsítani az ételt. A babák nagyon kedvelik, mert finom, édes az íze. Nagyon laktató.
Gesztenyeliszt
Nagyon jó alapanyag a gesztenyeliszt. Nem csak süteményeket, de akár gnoccit is készíthetsz belőle. Az alternatív és a karácsonyi konyha nagy kedvence.
Gesztenyesör
Állítólag sört is főznek belőle Korzikán. Pietra a neve, és sajnos még nem kóstoltam, de szerepel a bakancslistámon.
Gesztenyeméz
Egyik kedvencem a gesztenyeméz, aminek sötét, füstös színe, illata és íze van. Érdemes kipróbálni!