Jó a meleg szobában mézes süteményt eszegetni, de a karácsonyi asztalnál is elsőrendű.
Két kedvenc mézes süteményem receptje
Mézes krémes vaníliával
A tésztához:
10 dkg cukor, 4 dkg vaj, 2 teáskanál méz, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 1 kk. szódabikarbóna, 30 dkg finomliszt.
A krémhez:
8 dl tej, 5 evőkanál finomliszt, 1 csipet só, 20 dkg vaj (vagy margarin), 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor. A tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj.
Elkészítés:
A tészta: a cukrot, vajat, mézet, tojást és a pluszsárgáját gőz fölött keverjük 10 percig.
Hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd a lisztet.
Ha kemény, még egy kis mézet, ha törik, kis tejfölt tegyünk hozzá.
Három lapban kinyújtjuk, megsütjük.
A krém: a liszthez adjuk a sót, majd fokozatosan a tejet, csomómentesre keverjük – kézi habverő a legjobb –, majd sűrűre főzzük, kihűlésig időnként megkavarjuk.
Teljesen hűtsük ki – akár előző nap is elkészíthetjük –, mert ha melegen adjuk a krém többi részéhez, kezelhetetlen, folyós, ragacsos lesz az egész.
A cukrot, vaníliás cukrot a vajjal jól elkeverjük, és kanalanként a már kihűlt tejes keveréket hozzáadjuk.
Összeállítás: a krémet két részre osztjuk, és megkenjük, összeragasztjuk vele a kisült lapokat. Tetejére csoki máz kerül.
Vízfürdőben a tördelt csokoládét a vajjal felolvasztjuk, és a sütemény tetejére simítjuk.
Jót tesz neki, ha fél-egy napot pihen, hogy a tészta a krémet kicsit magába szívja, megpuhuljon tőle.
<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>
Mézes-pudingos szelet
A tésztához:
5 dkg vaj, 2 ek. méz, 18 dkg porcukor, 2 db tojás, 2 ek. cukrozatlan kakaópor, 45 dkg finomliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 1 teáskanál fahéj.
A krémhez:
3 tasak vaníliás pudingpor, 1 csapott ek. finomliszt, 6 dl tej, 300 ml tejföl, 20 dkg vaj, 18 dkg porcukor.
$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$
Elkészítés:
Tészta: gőz felett melegítsük össze a vajat a mézzel, a cukorral, tojással és a kakaóval.
A lisztet szitáljuk össze a szódabikarbónával és a sóval (adhatunk hozzá őrölt fahéjat is), majd a lehűlt mézes masszával gyúrjuk össze.
A tésztát osszuk háromfelé, és formáljunk gombócokat belőle.
Tegyük hűtőbe kb. 30 percre.
A gombócokat lisztezett felületen nyújtsuk kb. 30 x 20 cm-es lapokká, és vajazott, lisztezett tepsi hátán előmelegített, 180 °C-os sütőben süssük kb. 10 percig.
A kihűlt lapokat töltsük meg a krémmel, és hagyjuk egy éjszakán át puhulni.
Krém: a pudingport és a lisztet keverjük simára 1,5 dl tejjel.
A maradékot forraljuk fel, öntsük hozzá a pudingos tejet, és főzzük sűrű krémmé.
Még forrón keverjük a tejfölt a pudinghoz.
<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>