Tudtad, hogy egy csésze mandulatej mindössze 60 kalóriát tartalmaz? Négy csésze kókusztej a napi vasszükségleted is fedezi, és a rizstej proteinje mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, ami szükséges a fehérjék felépítéséhez.

A mandulatej

  • ugyanúgy habzik, mint a tehéntej, így a reggeli habos kávéról vagy kakóról sem kell,
  • nincs benne koleszterin és telített zsír, és pl. omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami a magas vérnyomást, szívbetegségeket tartja szinten.

tej_mandula_4

A kókusztej

  • segít fenntartani az optimális vércukorszintet,
  • a csontok építésében fontos foszforban gazdag, magas a mangán tartalma.

A rizstej

  • állaga krémesebb, mint a valódi tejé, és a tehéntejjel szemben ez is könnyen emészthető, akár a többi gabonatejek,
  • sok E- és B-vitamint, kalciumot, vasat, fehérjét, keményítőt, rostot és szerves sót tartalmaz.

Mindhárom

  • megvan hűtés nélkül,
  • nagyszerűen elvan egy úti csomagban vagy munkahelyi ebédig,
  • süthetsz, főzhetsz vele, akár a tehéntejjel.
  • a megmaradt szárazanyag részt, ne dobd ki! Használd sütéshez, vagy keverj magadnak belőle önálló ételt. Finom lekvárral, magas kakaótartalmú csokival, gyümölccsel, aszalványokkal, megbolondíthatod vele a megszokott müzlidet.

tej_mandula3

Kókusztej

  • 10 dkg kókuszreszelék (1 bögre)
  • víz (3 bögre)
  • méz vagy nyírfacukor vagy  néhány szem datolya stb.
  • csipetnyi só

A hozzávalókat felforraljuk, majd kihűtjük, majd nagy fokozaton leturmixoljuk. Gézlapon leszűrjük. Ha ezt lassúnak érezzük, egy tésztaszűrőt béleljünk ki gézlappal és hagyjuk a sorsára, amíg lecsöpög. Kész!

tej_mandula5

Mandulatej

  • 10 dkg héjas mandula (1 bögre)
  • víz (4 bögre)
  • méz vagy nyírfacukor vagy néhány szem datolya stb.
  • csipetnyi só

A mandulát 150 fokon kb. 20 perc alatt megpirítjuk. Amikor kihűlt, egy éjszakára vízbe áztatni, reggel vizet leönteni, és mint a kókusztejnél: turmix nagy fokozaton és gézlap tésztaszűrővel combo.

tej_rizs

Rizstej

  • rizs (1 bögre)
  • víz (3 bögre)
  • opcionálisan kókuszreszelékkel ízesíthető

Hosszú változat: feltesszük a rizst főzni. Amikor sűrű, fehéres-barnás színű leöntjük róla a levet egy edénykébe. Újra ugyanannyi víz, továbbfőzés, újra leöntjük. Újra feltöltjük… Kb. egy kiló rizsból 3 óra alatt 3-4-szer lehet vizet cserélni. Az eredmény 1,5-2 liter rizstej.

Rövid változat: a főtt rizst (1 bögre) és a vizet (4 bögre) turmixgépben néhány perc alatt krémesre lazítod, és szűrőn átszűröd. Jó étvágyat!