Villámgyors vadas
Vadast készíteni a legtöbb receptleírás szerint igen macerás. Lehet a húst előző nap pácolni, lehet marhahúst használni és sorolhatnám azokat a körülményeket, amikkel nehezebbé tehetjük az életünket. De miért tennénk, ha itt a VILLÁMGYORS VADAS receptje!?
Régen sokáig nem álltam neki, pedig imádom! Évek teltek el, hogy nem ettem vadast, pedig répás-mustáros pikáns íze sokszor megkísértett. Aztán egy nap, megtaláltam nagymamám vadas receptjét, és még azt is egyszerűsítettem.
Első felvonás
Hozzávalók:
1 hagyma
4 sárgarépa
3 fehérrépa
3 babérlevél
néhány szem egész bors
1/2 kg karaj szeletelve (készítheted marhából, borjúból, csirkéből…)
tejföl
mustár
Nézzük az eljárás menetét 7 lépésben: elkészítés
- lépés
A zöldséget zöldséghámozóval, mert az gyönyörűen vékonyan hámoz, megpucolom, feldarabolom. (Elvileg le lehetne reszelni, de mivel botmixerezem később, nem kísérletezem azzal, hogy sikerül-e sérülés nélkül reszelnem.)
<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>
2. lépés
Ezt az anyagot, a sót, borsot, babért és a húst némi vízben leteszem főni. (Már próbáltam úgy is, hogy előtte gyorsan, fehéredésig egy tepsiben megsütöttem a húst. Nincs gyökeres különbség, próbáld, ahogy neked jólesik.)
3. lépés
Amikor megpuhult a hús – kiveszem.
4. lépés
A zöldséget botmixerrel pépesítem. Van, amikor hagyok benne darabokat is, mint a krémlevesekbe szoktam. Szeretem ha akad egy két konkrétabb darab is az ilyen halmazállapotú ételekben.
5. lépés
Kevés rántást készítek lisztből és olajból. Ezzel átfőzöm, megrottyantom egyszer. (Ezt a lépést előfordul, hogy kihagyom.)
6. lépés
Behabarom liszttel, teljföllel és mustárral. Itt elég fontos eltalálni a mustár mennyiségét. Inkább kevesebbel kezd, hogy ne mustár csak mustáros íze legyen.
7. lépés
Visszateszem a húst a zöldségpürébe, és egyszer még összefőzöm. Trallala, készen van!
Második felvonás
Szereted a krumplisgombócot? Szerettél gyerekként gyurmázni, felnőttként csipetkét készíteni és tudsz-e tésztát főzni? (Tálalhatod főtt tésztával is a fönti ételt, de ha már egyszer belevágtál…)
$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$
A krumplisgombóc roppant egyszerű, mondhatnám, gyerekjáték:
Fött krumplit krumplinyomóval vagy villával melegen áttörök, lisztet és sót teszek hozzá. Összegyúrom és sós vízben kifőzöm. Akkor kész, amikor feljött a víz tetejére és mérettől függően 3-5 percig fenn van.
1 kg krumpli kb 30 dkg lisztet vesz fel. Bár különbözőek a krumplik tulajdonságai, de ha ennél sokkal több kerül bele még mindig finom, de szárazabb lesz.
<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>
Lehet lapos formájú, mint a fasírozott, vagy kis gömböcske, esetleg megsodorhatod, hogy ovális alakot vegyen fel. Hangulattól függ, én melyiket választom.
Jó étvágyat!
Ha tetszett, és megosztanád, itt megteheted: