Ha úgy érzed, a rohanás, a stressz kiszívta minden életerődet, testeden a nassolások nyomait látod, itt az ideje, hogy belevágj egy rövid, de annál hatásosabb léböjt kúrába.
A léböjtkúra lényege, hogy semmilyen szilárd táplálékot nem viszünk be a szervezetbe. A folyadékbevitel megfelelő mennyisége és minősége viszont nagyon fontos. Legalább négyóránként fogyasszunk 2 dl frissen facsart zöldség-, vagy gyümölcslevet, ezenkívül igyunk naponta egyszer, esetleg kétszer egy csésze gyógyteát, és ezek mellé még körülbelül 2,5 liter szénsavmentes ásványvizet. Azonban felejtsük el a cukrozott italokat, sőt, 100%-os gyümölcstartalmú üdítőitalt is csak akkor vegyünk, ha nem tartalmaz tartósítószert.
index2

 

Ha mindenre odafigyelünk, a léböjt az egész testre kifejti majd pozitív hatását, emellett szellemi életünk, intellektuális képességeink fejlődéséhez is hozzájárul. De csak akkor, ha végigcsináljuk, és odafigyelünk a részletekre is. Az első napok szenvedése sokaknak el is veszi a kedvét, ez az önmegtartóztatás ugyanis eleinte igénybe veszi a bőrt, pattanások jelenhetnek meg, hasmenést és erős éhségérzetet okoz. Ám ezek a kellemetlen kísérőtünetek gyorsan elmúlnak, és megkezdődik a teljes szervezet salaktalanítása.

 

index

 

A kúra végén  fokozatosan kell a szilárd ételekre visszatérni.

Gyógyító zöldségek:
cékla: olyan aminosavat, betanint tartalmaz, amely serkenti a májsejtek működését, ezáltal a méregtelenítési folyamatokat is; betanintartalmánál fogva pedig a baktériumok szaporodását gátolja a bélben;
sárgarépa: illóolajai fokozzák a gyomor és a belek vérellátását, segítve ezáltal az emésztést, valamint sejtvédő, vérzsírszint-csökkentő és méregtelenítő hatással is rendelkezik;
zeller: lúgos kémhatású, segíti a vizeletelválasztást, s mivel szabályozza a szervezet vízháztartását, hasznos tagja a méregtelenítő programoknak;
paradicsom: vízhajtó, bélműködésserkentő, béltisztító és élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz;
uborka: e nagyon alacsony energiatartalmú zöldségfélének különös bőrtisztító hatást tulajdonítanak;
retek: a benne található szulforafinok segítik a bélflóra működését, epeserkentő és nyálkaoldó hatással rendelkezik; kiváló vízhajtó és méregtelenítő;
savanyú káposzta: serkenti a bélműködést, béltisztító, gyulladásgátló és vérképző hatású.

Gyógyító gyümölcsök:
narancs: serkenti az anyagcserét, sok antioxidáns hatású vitamin található benne;
grépfrút: béltisztító, gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő hatással rendelkezik;
alma: emésztésserkentő, nyugtató hatású;
ananász: emésztést serkentő.

A következő léböjt receptek ízlés szerint módosíthatók és variálhatók:

Káposzta koktél

 

Hozzávalók:

  • ½ lila káposzta
  • 1 cékla
  • 2 répa
  • 1-2 alma
  • ½ citrom leve

 Zöld ivólé

Hozzávalók:

  • ½ brokkoli
  • 1/2 kelkáposzta
  • 25 g petrezselyem
  • 50 g zellerlevél

 Sárgarépa, alma juice

    Hozzávalók:

  • 3 szál sárgarépa
  • 1 alma
  • 1 kisebb szeletke hámozott friss gyömbér (ízlés szerint)

Zelleres körte juice 

 

Hozzávalók:

  • 2-3 körte
  • 2 zöldalma
  • 1 citrom
  • 2-3 szár zeller

 Gazpacho juice 

Hozzávalók:

  • 4 paradicsom
  • 1 nagy uborka
  • 1 kaliforniai paprika
  • ¼ vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem