Karácsonykor a legtöbb család asztalára, karácsonyfájára biztosan kerül valamilyen ízű szaloncukor.
Amennyiben cukorbetegsége vagy inzulinrezisztenciája miatt a cukros nassolni valók bűnös élvezetnek számítanak, akkor se keseredjen el, hiszen a szaloncukor házilag is elkészíthető.
Csak ügyeljen arra, hogy a diétájába illő alapanyagokat használjon! Az első és legfontosabb az, hogy a cukrot helyettesítse cukorpótlóval.
A szaloncukor bevonatához cukormentes étcsokoládét válasszon, hiszen a magas, azaz a minimum 60-70 százalék kakaótartalmú csokoládé gazdag antioxidáns tartalommal rendelkezik, így mértékletes fogyasztásával segíti szervezete egészséges működését.
A szaloncukrokat a csokoládé megdermedése után, csomagolhatjuk.
Szaloncukrunkat íze és csomagolása teheti egyedivé.
Az alábbiakban két receptet mutatunk:
$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$
1.recept
Hozzávalók:
– 25 dkg dió
– 8 dkg kókuszzsír
– 15 dkg eritrit
– 2 tk rum
– fél dl víz
– 100 g cukormentes étcsokoládé
<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>
Elkészítés:
Egy lábasban melegítsük fel a vizet, adjuk hozzá a kókuszzsírt, majd addig melegítsük, amíg fel nem olvad.
Ezután mehet hozzá az eritrit, és kevergessük, amíg egynemű masszát nem kap. További lépésként vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a finomra őrölt diót valamint a rumot, majd ha kihűlt a massza, formázzunk belőle szaloncukrokat.
Végül vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládé 3/4 részét, majd a tűzről levéve keverjük el benne a maradék csokoládét.
2 villa segítségével mártogassuk a csokoládéba a szaloncukrot, és helyezzük sütőpapíros tálcára.
2.recept
Hozzávalók:
– 50 dkg dió megpirítva és finomra őrölve
– 2 citrom reszelt héja vagy citromolaj
– 4 evőkanál rum
– 1 bio narancs reszelt héja vagy narancsolaj
– 1 narancs leve
– 1 citrom leve
– 5 evőkanál házi baracklekvár (cukor- és tartósítószer mentes)
Bevonáshoz 15 dkg min. 70%os kakaó tartalmú csokoládé
<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>
Elkészítése:
A diót megpirítjuk, finomra őröljük.
Összegyúrom a hozzávalókat.
Kis golyókat formázunk, kicsit meglapítjuk, hogy legyen talpuk, és papírral bélelt nagy tepsibe tesszük, megközelítőleg 5 mm távolságra egymástól.
15 dkg csokit összetörünk, összekeverjük 5 evőkanál olajjal és 1 kiskanál vajjal, majd felolvasztjuk. Amikor kész, akkor jól megkeverjük és ellenőrizzük, hogy annyira sűrű-e, amennyire akarjuk (minél sűrűbb annál vastagabb a csokibevonat).
A csokit teáskanállal a diógolyókra öntjük, és hidegre tesszük. Ha megkötött a csoki rajtuk, akkor a talpukat egyenként csokiba mártjuk.
Ha van hibás, akkor meleg késsel javíthatunk a csokibevonaton.
A talpának nem kell feltétlenül csokisnak lennie és tökéletesnek, mert a gömbölyű fele az úgyis szép.